What is The Ruling of Purchasing or Giving Money to The

Parents of a Girl for Marriage?
Darulifta Ahlesunnat

(Dawateislami)
Question

What do the noble scholars and jurists of Islamic law say about
the following: Can you purchase a lady and do Nikah with her?
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Bay’ (sale) of a free person, whether male or female, is Batil
(invalid) because Bay’ involves the exchange of Maal (an asset) with
another Maal, and a free person is not Maal. Therefore, since a free
woman is not Maal, selling her is Batil (invalid). Consequently,
purchasing a woman for marriage is unlawful, Haram, and a sin. It is
absolutely not permissible under any circumstances. If such a
transaction is merely symbolic and the real intention is to give
money to the girl’s family, at their request, in exchange for
marriage, even in that case, demanding money for marriage by the
bride’s parents and for the groom or his family to give it is also
unlawful, Haram, and sinful. The jurists have classified this as
bribery, and any money taken in this manner does not belong to the
one who takes it. Instead, it remains the property of the giver and
must be returned. However, in both cases, if one has Nikah with a
woman in this way, then although he will be sinful, the marriage
itself will still be valid, provided that all the necessary conditions of
Nikah are fulfilled, and it will not affect the validity of the marriage.

It is mentioned in Sahih Bukhari:
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Translation: Hazrat Abu Hurairah as4il &, narrates that the

Messenger of Allah s said: Allah (-4 has declared: “There are
three types of people against whom [ will stand as an opponent on



the Day of Judgment: The one who made an oath in my name and

then broke it, the one who sold a free person and consumed the

payment, and the one who hired a worker, took full service from

him, but didn’t pay him."

(Sahih Al-Bukhari, Vol. 3, Book of Transactions, Chapter Sin of Selling a Free Person, Pg.
82, Hadith No. 2227, Publ. Dar Tauq al-Najah)

In the explanation of this blessed hadith, Allamah Badr-Uddin
‘Ayni ads S ablas, States:
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Translation: Whoever sells a free person has deprived them of the
freedoms and rights that Allah has allowed them. By doing so, he
has subjected the individual to humiliation and degradation. This

act is a grave sin. It is as if such a person is disputing with Allah

Almighty regarding His servants.
(Umdah Al-Qari Sharh Sahih Al-Bukhari, Vol. 12, Pg. 42, Publ. Dar lhya Al-Turath Al-
Arabiy, Beirut)

Regarding the invalidity of selling a free person, Allamah Burhan-
Uddin Ali Bin Abu Bakr Al-Farghani JS4tia.) states:
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(Al-Hidayah, Vol. 3, Chapter of Fasid Transactions, Pg. 42, Publ. Dar Ihya al-Turath al-
Arabiy, Beirut)

In Tabyin Al-Haqaigq, it is stated:
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(Tabyin Al-Hagaiq Sharh Kanz Al-Daqaiq, Vol. 4, Pg. 362, Publ. Quetta)
Mufti-E-Azam of Pakistan, Mufti Wagar-Uddin aic S abias), in
Wagqar-Ul-Fatawa, while answering a question, states:
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Translation: A free woman is not able sellable, as the era of
slavery has ended... Therefore, this reprehensible act must be
abandoned... There is absolutely no room for such actions in Islam.



(Wagar-Ul-Fatawa, Vol. 3, Pg. 96, Publ. Bazm-e-Waqar-Uddin)
Taking money from the groom or his parents in exchange for the
bride’s nikah is considered bribery. It is stated in Fatawa Alamgiri:
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(Al-Fatawa Al-Hindiyah, Vol. 4, Chapter 11, Pg. 403, Publ. Dar Al-Kutub Al-‘IImiyyah,
Beirut)

The Imam of Ahl As-Sunnah, A'la Hazrat Imam Ahmad Raza Khan
adeWJablae, states in Fatawa Razawiyah:
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Translation: If the money is given with the intention that, through
the greed of money, they will agree to marry their daughter to me,
then this is bribery. Giving and taking such money is completely
Haram. In Al-Fatawa Al-Hindiyah, it is mentioned that if a man
enticed a woman, financially, in the hope that she will marry him,
then according to Imam Ustadh (Qadi Khan), the Asah (most
authentic) opinion is that he has the right to take that money back,
regardless of whether she marries him or not, because this is
classified as bribery. Similarly, if the guardians of that woman
demand a certain amount of money, saying, “Give us this sum, and
we will allow the marriage, otherwise we will not”, a practice
learned by some ignorant villagers from Hindu customs, this too is
bribery and completely Haram."

(Fatawa Razawiyah, Vol. 12, Pg. 285, Publ. Raza Foundation, Lahore)
Sadr Al-Shari’ah Badr Al-Tariqah Mufti Amjad Ali A'zami J3 <t ass.

writes in Bahar-e-Shari'at:
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Translation: If the bride’s family takes something from the groom
at the time of Nikah or Rukhsati (sending off the bride), meaning
they refuse to proceed with the marriage or Rukhsati without it, and
the groom gave the demanded thing and had the Nikah or Rukhsati,
he has the right to reclaim it. If the exact item no longer exists, he
may claim its value instead, because this is considered as bribery.

(Bahar-e-Shari’at, Vol. 2, Sect. 7, Pg. 79, Maktaba-tul-Madina, Karachi)
Mufti-E-Azam of Pakistan, Mufti Waqar-Uddin JlJabla,, states in

Wagqar-Ul-Fatawa:
P e Pye gt d L8 T e (ISt S Fond L L
_L/Jlb' K;Jd/

Translation: It is not permissible for the girl's father to demand
any amount of money from the groom or his father in exchange for

allowing the marriage of his daughter."
(Waqar-Ul-Fatawa, Vol. 3, Pg. 104, Publ. Bazm-e-Waqar-Uddin)
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(Allah Almighty knows best and His Messenger oJziaf; i s

knows best.)
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