
Is saying “Jum’ah Mubarak” Permissible? 
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Question 

   What do the blessed scholars say about the following matter: It is 
common among Muslims that they wish each other or text each other 
“Jum’ah Mubarak”. Some people criticize this saying that this is not 
proven from the sunnah or that this is a Bid’ah, therefore you should 
refrain from it. What is the command of Shari’ah regarding wishing 
others “Jum’ah Mubarak”. Is it permissible? 

 مِ یْ نِ الرَّحِ بسِْمِ اللہِ الرَّحْم  

وَابِ ۃَ یَ ھُمَّ ھدَِااَلْجَوَابُ بعَِوْنِ الْمَلکِِ الْوَھَّابِ اَلل     الْحَقِّ وَالصَّ

   Wishing others “Jum’ah Mubarak” is completely permissible 
according to Shari’ah. In fact, it is a good thing. The reasons are as 
follows: 
1. The day of Jum’ah is not like any other day. It is the most  
special out of all of the days of the week. In the Ahadith, it has been 
declared a day of eid and celebration for Muslims. Just like we 
congratulate people on the day of Eid due to it being a day of 
happiness, we congratulate people on the day of Jum’ah due to it 
being a day of joy for all muslims. There is no problem with 
congratulating people on the coming of the day of Jum’ah with the 
intention of expressing happiness.  
2. Saying “Jum’ah Mubarak '' is in fact a supplication for blessings 
for the other person. The command to supplicate is found in the 
Holy Quran. So just as we can pray for blessings etc for others on 
normal days, we can also do this on the day of Jum’ah. 
3. Wishing others “Jum’ah Mubarak” can also be a way to foster 
and spread love among muslims, which is a commandment of 
Shari’ah and therefore an honorable act. 
4. A big number of Muslims wish each other Jum’ah Mubarak and 
consider it a favorable act. Anything that is a favorable act according 
to the Muslim populace, it is also considered good in the court of 
Allah (As long as it does not contradict Shari’ah, as is the case with 



wishing others on the day of Jum’ah which does not contradict 
Shari’ah). 
   All things considered, there is no Sharai proof for wishing 
‘Jum’ah Mubarak’ being unlawful. It is clear from the general 
principles of Shari’ah that this is a permissible and even a 
commendable act. That is why wishing ‘Jum’ah Mubarak’ is 
completely allowe and preferred according to Shari’ah. 
Dua, in general, is a command of Shari’ah. Allah says in the Holy 
Quran:  
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   Translation of Kanz ul Iman: I answer the supplication of the 
supplicating one when he calls upon me.(Para 2, Surah Baqara, Verse 186) 
   In another verse he says: 

مْ ﴾ 
ُ
ک
َ
جِبْ ل

َ
سْت

َ
 ا
ۡۤۡ
ِ
عُوۡن 

ْ
د
ُ
 ﴿ ا

   Translation (Kanz ul Iman): “Supplicate to me, I will accept(it)” 
(Para, 24, Surah Mu’min, Verse 60) 
   The day of Jum’ah is the best of all days and a day of celebration. 
The Blessed Prophet لہ وسلم

ٓ
  :has stated  صلی اللہ علیہ وا

 ان یوم الجمعۃ سید الایام و اعظمها عند اللہ

   Translation: “Indeed the day of Jum’ah is the king of all days and 
the greatest of them according to Allah.”(Sunan Ibn Majah, Vol 1, Pg 349, 
Hadith 1098, Beirut) 
   He has also stated: 

 ان هذا یوم عید جعله اللہ للمسلمین 

   Translation: “Indeed this is a day of Eid that Allah has created for 
the Muslims.(Sunan Ibn Majah, Vol 1, Pg 349, Hadith 1098, Beirut) 
   Spreading love among Muslims is a command of Shari’ah. The 
Prophet لہ  وسلم

ٓ
  :has stated  صلی اللہ علیہ وا

 لا تدخلون الجنۃ حتى تؤمنوا ولا تؤمنوا حتى تحابوا ،أ و لا ادلکم على شئ اذا فعلتموہ تحاببتم افشوا السلام بینکم ؟ 

   Translation: You all will never enter Jannah until you believe, and 
you will never believe until you love each other. Should I not tell 
you of such an action that if you do it, you will love each other? 
Spread Salam amongst yourselves. (Sahih Muslim, Vol 1, Pg 74, Hadith 54, 
Beirut) 



   Giving congratulations for any happy event is permissible 
based on various aspects. It is even considered a good act. It is 
written in Al-Mausoo’a Al-Fiqhiyya Al-Kuwaitiyya that:  
التھنئۃ مستحبة فی الجملة لانھا مشارکة بالتبریك و الدعاء من المسلم لاخیه المسلم فیما یسرہ و یرضیه و  

ن الکریم تھنئة المؤمنین  علی ما  
ٓ
لما فی ذلك من التواد و التراحم و التعاطف بین المسلمین و قد جاء فی القرا

بوُْا ھَنیِْٓئًابمَِا كُنْتُمْ تَعْمَلُوْنَ ﴿ :ینالون من نعیم و ذلك فی قوله تعالی    ( كلُُوْا وَ اشَْْ

(Para 29, Surah al-Mursalat, Verse, 43) 

 و التھنئۃ  تکون بکل ما یسر و یسعد مما یوافق شْع اللہ تعالی  

   Translation: Felicitation is generally preferable because it is the 
act of a Muslim including his Muslim brothers in prayers and 
blessings in something that will please him and make him happy, 
and because it a source of spreading love, kinship and compassion 
amongst the Muslims. Felicitation of the believers for the favors that 
they received has been mentioned in The Holy Quran: “Eat and 
drink with pleasure; reward for your good deeds”. Felicitation for 
all things that please and make one happy is something that agrees 
with the Shari’a h of Allah Almighty.(Al-Mausoo’a Al-Fiqhiyya Al-Kuwaitiyah, 
Vol 14, Pg 97, Kuwait) 
   Furthermore, those actions which most Muslims consider 
good are also commendable in the court of Allah. It has been 
stated in a Hadith:  

 ما رای المسلمون حسنا فھو عند اللہ حسن 

   Translation: That which the Muslims consider good is considered 
good in the court of Allah.(Al-Mustadrak ‘Ala Sahihain, Vol 3, Pg 83, Dar al-Kutub 
al-Ilmiyah, Beirut) 
   There is an objection in the question that saying ‘Jum’ah 
Mubarak’ should be avoided because some people say that it is 
not proven from sunnah and is a Bid’ah. This can be easily 
answered by the fact that just because something is not proven 
from sunnah, doesn't mean that it is impermissible or disallowed. 
There are some things that are not found in the sunnah that are 

allowed and even preferable. For example, saying  رحمۃ اللہ or  رضى اللہ عنہ

 ,after the name of a Sahabi or other pious person is not sunnah علیہ



but it is also not impermissible. Rather the scholars have declared it 
laudable. 
   It says in Tanweer al-Absaar: 

 یستحب الترضى للصحابۃ والترحم للتابعین و من بعدهم من العلماء و العباد و سائر الاخیار

   Translation: To use رضى اللہ عنہfor the Sahaba and  for   ہرحمۃ اللہ علی

Tabi’een and the scholars and pious people who came after them is 
preferred.(Tanweer Al-Absaar, Vol 9, Pg 520, Peshawar) 
 
   Keep in mind that just because something is a Bid’ah doesn't 
mean that it is impermissible. That Bid’ah is forbidden which 
conflicts with the principles of Islam or abolishes a Sunnah. Saying 
‘Jum’ah Mubarak’ does not do either. The Prophet صلی اللہ علیہ وسلم has 
stated:  

من سن فی الإسلام سنۃ حسنۃ فعمل بها بعده كتب له مثل اجر من عمل بها و لا ینقص من اجورھم شئی و من سن فی 

 الاسلام سنۃ سیئۃ فعمل بها بعده كتب علیه مثل وزر من عمل بها و لا ینقص من اوزارھم شئی 

   Translation:  Whoever introduces a good practice to Islam and 
that thing is acted upon after him, he will be rewarded equivalent to 
the reward of the people who followed this practice, without any 
reduction in their rewards. And whoever introduces an evil practice 
to Islam and that thing is acted upon after him, sin will be written 
for him, equivalent to the sin of all the people who followed this 
practice, without any reduction in the sin written for them.(Sahih 
Muslim, Vol 1, Pg 341, Karachi) 
   It says in another Hadith:  

 شْ الأمور محدثاتھا و كل بدعۃ ضلالۃ

   Translation: The worst matters are the newly invented ones and 
every Bid’ah (invention) is misguidance.(Mishkat Al-Masabih, Vol 1, Pg 27, 
Lahore) 
 
   Explaining this hadith, it is written in al-Mirqat: 

 من سن فی الإسلام سنۃ حسنۃ ۔۔۔الخ :ای كل بدعۃ سیئۃ ضلالۃ لقوله علیه السلام 

 



   Translation: i.e. every evil invention (Bid’ah) is misguidance 
because The Holy Prophet صلی اللہ علیہ وسلم has said: “Whoever introduces 
a good practice to Islam…(the entire Hadith has been mentioned 
above)”(Mirqat Al-Mafatih, Vol 1, Pg 337, Quetta) 
 
    ‘Allama Ibn Hajar ‘Asqalani has narrated from Imam Shafa’i that:  

 قال الشافعی البدعۃ بدعتان محمودۃ و مذمومۃ فما وافق السنۃ فھو محمودۃ و ما خالفھا فھو مذموم 

   Translation: Imam Shafa’i has stated: “Bid’ah has 2 types: 
Commendable Bid’ah and objectionable Bid’ah. That which is 
according to Sunnah is commendable and that which opposes the 
Sunnah is objectionable.  
   Moreover, many things are permissible, commendable or at 
times even Wajib despite being Bid’ah. ‘Allama Ibn Hajar Haitami 
has stated:   

تنقسم الی خمسۃ احکام یعنى الوجوب و الندب الخ و طریق معرفۃ ذالك ان تعرض البدعۃ علی قواعد الشرع فای حکم دخلت 

فیه فھی منه فمن البدع الواجبۃ تعلم النحو الذی یفھم به القرآن و السنۃ و من البدع المحرمۃ مذھب نحو القدریۃ و من  

 جتماع لصلاۃ التراویح و من البدع المباحۃ المصافحۃ بعد الصلاۃ۔۔۔۔ الخالبدع المندوبۃ احداث نحو المدارس و الا 

   Translation: There are 5 types of Bid’ah: Wajib Mustahab etc. and 
the way to recognise them is that when the Bid’ah is examined 
under the laws of Shari’ah then whatever ruling it comes under is 
how it will be treated. So an example of a Wajib Bid’ah would be 
teaching the science of Nahw (Arabic grammar) with which The 
Quran and Ahadith can be understood. A Haram Bid’ah would be 
the misguided beliefs of the Qadriya( قدریہ) sect. A preferred Bid’ah 

would be opening schools and congregating for the Taraweeh 
Prayer. A permissible Bid’ah would be shaking hands after praying. 

(Fatawa Hadithiyya, Pg 150, Karachi) 
   If someone, despite all of these proofs, insists that saying 
‘Jum’ah Mubarak’ is impermissible and considers it forbidden, 
that person must bring clear citations of Sharai texts because it 
is necessary to have proof before calling something disliked, 
impermissible or forbidden.  



   The scholars have said that it is necessary to have clear proof 
before labeling something Makruh. ‘Allama Ibn ‘Abideen Shami has 
stated: 

 ثبوت الکراھۃ اذ لا بد لها من دلیل خاص 

   Translation: To label something Makruh, there must be proof that 
specifically proves it to be Makruh.(Radul Muhtar, Vol 1, Pg 267, Peshawar) 
 
   Note: For more detail regarding the felicitations that have been 
common amongst Muslims, please refer to the book of Imam Jalal al-
Din Suyuti titled:  وصول الامانی باصول التهانی 

َّ وَرَسُوْلُہ اَعْلَم  عَزَّوَجَلَّ اللہُ اَعْلَمُ وَ   وَسَلَّم لہِ  ہِ وَاٰیْ عَلَ  ی تَعَال  اللہُ یصَل

(Allah Almighty knows best and His Messenger َّٰى اللہُ عَلَیْهِ وَا وَسَلَّم لهِ  صَل  

knows best.) 
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